Energiescan

Wij helpen Arnhemse ondernemers een stap op weg in verduurzaming.

Ondernemend Arnhem voelt de invloed van stijgende energieprijzen. In samenwerking met de KombiSOL is Gemeente Arnhem in gesprek gegaan met lokale ondernemers om hen te te wijzen op de gestelde energie regels; De ondernemer is verplicht maatregelen te nemen wanneer het energieverbruik boven de gestelde norm uitkomt. Die energiebesparende maatregelen kan de ondernemer binnen vijf jaar terugverdienen.

In het oplossen van het klimaatprobleem legt de overheid een deel van de verantwoordelijkheid bij ieder van ons neer. Bij de burger, maar ook bij de ondernemer. Vanuit gemeentes zijn er richtlijnen gesteld voor de maatregelen die helpen bij energiebesparing van bedrijven. Om de ondernemers hierin te ondersteunen zijn er regelingen vanuit de gemeenten en is er zelfs een grotendeels gesubsidieerde energiescan beschikbaar. Desondanks lijkt er weinig te veranderen bij het energiegebruik van bedrijven. De gemeente Arnhem klopte bij KombiSOL aan om hierbij te helpen.

De nieuwe energierichtlijnen.

In het bereiken van de doelstellingen wordt er van de ondernemer verwacht dat het bedrijf onder een bepaalde hoeveelheid verbruikte energie en aardgas per jaar blijft. De ondernemer is verplicht maatregelen te nemen wanneer het energieverbruik te hoog is. Die energiebesparende maatregelen kan de ondernemer binnen vijf jaar terugverdienen. Door middel van een energiescan kan een bedrijf analyseren of ze voldoen aan de gestelde eisen en krijgen ze inzicht in besparingsmogelijkheden.

Ondanks dat er opties worden geboden aan de ondernemers, wordt er weinig op in gegaan. Ondernemers lijken niet actief op zoek te zijn naar manieren om duurzamer te worden. Dat is ook niet vreemd, ze zijn al druk met ondernemen. De gemeente Arnhem zocht naar een manier om de ondernemer te wijzen op de mogelijkheden en een helpende hand te reiken om aan de slag te gaan. Als verbinder tussen ondernemers en de lokale overheid is KombiSOL samen met de gemeente Arnhem de straat op gegaan en in gesprek gegaan met de Arnhemse ondernemers. De ondernemer is in het gesprek meegenomen in de energierichtlijnen en de energiescan is aangeboden. 

De ondernemers worden écht bereikt!

Eenmaal in gesprek blijkt de effectiviteit van deze directe aanpak;

 • Het overgrote deel van de aangesproken ondernemers zijn niet op de hoogte van de energierichtlijnen.
 • Veel ondernemers zijn dankbaar met de gesprekken en hebben behoefte aan handelingsperspectief.


In drie dagdelen hebben Gemeente Arnhem en KombiSOL maar liefst 205 ondernemers kunnen bereiken in de wijken Klarendal en Spijkerkwartier. Het gesprek komt op gang door een LED-lamp van de gemeente cadeau te doen aan de ondernemer. Een warme en toereikende start zorgt voor een open houding in het gesprek. In onze aanpak luisteren wij naar de behoeftes van de ondernemers. We geven hen ruimte om hun vragen te stellen en geven hen handvatten om beter met hun energie om te gaan. Deze aanpak bracht ook  voordelen met zich mee;

 • Er is mogelijkheid om direct en ter plekke een afspraak in te plannen voor een energiescan.
 • Door de gesprekken komt er inzicht in hoe de ondernemer reageert op de gestelde eisen vanuit de gemeenten en kunnen behoeftes in kaart worden gebracht.
 • De ondernemers die al stappen hebben gezet vertellen hier met trots over. Zo krijgt de gemeente een beeld van of de ondernemer weet hoe te verduurzamen.
 • Het initiatief ligt in dit geval bij de gemeente, waardoor de drempel voor de ondernemer een stuk lager is.
 • Er was ruimte om duurzame alternatieven te laten zien aan ondernemers. Hier is op ingespeeld door energiezuinige stoelverwarming te presenteren als duurzaam alternatief voor terrasverwarming.

“De mogelijkheid om direct een afspraak in te plannen voor een energiescan is een goede zet. Meteen resultaat!”

De 205 bereikte ondernemers zijn nu op de hoogte van de regels omtrent energiegebruik; het eerste zaadje is geplant. Nou maakt dat op zich al impact, maar daar houdt het niet bij op;

 • Zeven ondernemers wilden direct aan de slag en zijn voor de energiescan in contact gebracht met het bedrijvenloket van Arnhem AAN.
 • Veel van de ondernemers delen hun eigen stappen met ons en zijn gemotiveerd nog meer stappen te zetten in het verduurzamen van hun organisatie.


Hoe het nog beter kan

Een groot voordeel van het direct benaderen van ondernemers is dat ook de frustraties en blokkades onder de doelgroep snel duidelijk worden. Het schept een beeld van waar de Arnhemse ondernemer zijn keuzes op baseert in het kader van duurzaamheid. Onderwerpen die terug kwamen zijn;

 • Er zijn zorgen om de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog die zich nu in de Oekraine afspeelt. Dit leidt echter niet direct tot actie of het treffen van maatregelen.
 • De verantwoordelijkheid over duurzaam met vastgoed omgaan wordt vanuit de ondernemer veelal neergelegd bij de verhuurder, niet bij de ondernemer zelf die het pand huurt.
 • Door de onzekere financiële tijden voor veel ondernemers staat hun hoofd nu niet naar het uitgeven van een bedrag voor een scan waaruit daarna maatregelen volgen waar ook geld aan moet worden besteed. Het directe voordeel van minder energiekosten zien ze niet altijd.
 • Slechts een hand vol ondernemers zijn op de hoogte van de verplichtingen vanuit de Wet Milieubeheer.
 • Door de taalbarrière komt bij een deel van de ondernemers de boodschap niet binnen. Een ronde maken over dit onderwerp met medewerkers die de taal spreken kan de impact verhogen.


De meeste ondernemers willen zelf op een rustig moment de informatie doornemen en daarna beslissen of ze er gebruik van willen maken. Een opvolgactie zou de impact kunnen vergroten.

Wil je weten of KombiSOL ook iets voor jouw project kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!